American Curl Korthår

Namnet Curl kommer från rasens öron vars översta del är böjd bakåt. Böjningen av örat beror på en genetisk missbildning som inte skapar någon smärta eller annan nedsatt funktion för katten utan det handlar om estetik. American Curl finns i två pälsvarianter, långhår och korthår. Det är endast pälsens längd som skiljer de båda åt.

Historia
Det var det Amerikanska paret John och Grace Ruga som 1981 tog sig an en hemlös katthona vars öron var missbildade på sådan sätt att de var bakåtrullade. När honan fick sin första kull kattungar hade två av kattungarna likadant bakåtrullade öron som sin mor och då beslutade sig paret Ruga för att avla fram en ny kattras med detta speciella utseende. 2003 blev rasen godkänd i FIFe och 2004 registrerades den första American Curl i SVERAK.

Utseende
American Curl är en medelstor långsträckt katt. Kroppen får inte vara för grov heller ej för klent byggd. Rasen väger vanligen mellan 2-4 kg. Huvudet är kilformat med ovalt nosparti och ögonen på American Curl är valnötsformade. Pälsen på en American Curl korthår är kort, len, tättliggande med minimalt med underpäls. Alla färger är tillåtna.

Det som främst utmärker rasen är dess bakåtrullade öron. Curlkatterna föds med raka öron men redan efter några dagar börjar örontippen rulla bakåt. Processen fortsätter i några månader tills öronen är bakåtböjda i ca 90 – 180 graders vinkel. Vid 4 månaders ålder brukar man säga att öronen är färdigutvecklade och då kan man som uppfödare även se kattens kvalitet, det vill säga om katten är lämplig för utställning, avel eller enbart som sällskap. Man delar in öronens kvalitéer i tre olika grader:

- 1:a grad Sällskap
- 2:a grad Avel
- 3:dje grad Utställning

Katter med grad 1 kan ha nästintill raka öron och bör därför inte användas i avel utan endast som sällskap. Viktigt är att kattens öronsnibb inte nuddar baksidan av örat eller nacken, detta är en alldeles för stark böjning och diskvalificerande på utställning.

Karaktär
American Curl är en livlig men ganska självständig katt. De är nyfikna och sällskapliga.. Rasen är pratglad och säger till när den vill ha något eller bara vill ha uppmärksamhet. Karakteristiskt för rasen är även att stöta med huvudet på människor och djur för att få uppmärksamhet. Curlen mognar långsamt och är inte fullvuxen förrän i 2-3 års ålder och behåller därmed sitt kattungeliknande lekfulla sätt mycket länge.

Hälsa
American Curl är en frisk ras som inte kan sägas ha några rasbundna sjukdomar. Rasen upplevs överlag som härdig och mindre känslig för de sjukdomar som vanligen drabbar katter.

Källor: www.katter.nu, www.americancurl.se, Wikipedia.com, SVERAK

Lämna ett svar