Bengal

Bengalen
Många ord kan användas för att försöka beskriva bengalen som ras, men i slutänden måste man ändå uppleva den i verkligheten för att fullständigt förstå vad jag nu ska försöka mig på att beskriva.

Ursprunget
Det var den lilla Asiatiska Leopardkattens (ALC) päls, som under början av 1960-talet
inspirerade till de första experimenten att avla fram en raskatt, som skulle efterlikna
dess ursprung så mycket som möjligt – Bengalen, som fick sitt namn från den Asiatiska Leopardkattens latinska namn Felis Bengalensis. 1961 importerade Jean Sugden Mill, grundaren till rasen Bengal, en Asiatisk Leopardkatt från Asien till sitt hemland USA, men det var inte förrän 1965 i Arizona, som Mill utförde den första, med avsikt kontrollerade parningen mellan en Asiatisk Leopardkatt och en tamkatt. Efter många års arbete visade det sig dock att alla de första generationerna hanar efter den Asiatiska Leopardkatten var sterila. Men eftersom honorna var fertila korsades dessa med hankatter från noggrant utvalda raser såsom Egyptisk Mau, Abessinier, Burma och flertalet tabby katter.
1983 välkomnades Bengalen till The International Cat Association (TICA), men enbart för registrering och var alltså ännu inte tillåten att delta i utställningar. 1986 etablerade Mills
generation 2, Penny Ante, Bengalen som ras världen över. Penny Ante var enligt Mill själv,
den första avkomman som liknade en Asiatisk Leopardkatt. 1990 introducerades Bengalen i England. 1991 fick rasen tävla om Championship genom TICA. 1995 kom den första Bengalen till Sverige och 1999 godkändes Bengalen av FIFe.

Personligheten
Naturligtvis påminns vi om bengalens ursprung när vi tittar på den men i det stora hela är den som vilken katt som helst. Genom år av hårt arbete, har uppfödare lyckats ta fram en ras med ett vackert exotiskt utseende, men med ett temperament som tamkattens. Men på vissa områden uppvisar den sitt påbrå som till exempel sättet den rör sig på; liksom smygande och med lägre hållning en andra raser.
Förkärleken till vatten är ett annat exempel.
En del bengaler duschar till och med tillsammans med sina ägare. Vi har haft en katt som, efter att jag hade tappat upp ett bad och gått för att hämta badrocken, tagit sig ett dopp på egen hand.

Full fart
Bengalen är absolut ingen latmask. Det är en aktiv ras, envis och viljestark. Ett riktigt energiknippe som lever livet till max. Den flyger fram genom rummen och klättrar så högt upp det bara går, vilket kan vara mindre populärt, om man har alla sina mest ömtåliga prydnader högst upp på samma hylla. Det kan starkt rekommenderas att man investerar i en klösmöbel som går från golv till tak. Bengalen går dessutom utmärkt ihop med barn och jag har sällan stött på problem, att föra rasen samman med andra djur.

Två sidor av samma mynt
Men lika gärna som bengalen far som en virvelvind in i ditt hjärta, kan den charma dig med sina mjuka sidor. När den ska lägga sig för att sova, lägger den sig helst uppe på dig eller i alla fall så nära som möjligt. Jag kan föra långa samtal med våra honor som tycks svara på sitt egna speciella sätt. Hanarna är mer högljudda och buffliga när de är okastrerade men en kastrerad hane är verkligen som en stor nallebjörn.

Hund-lika egenskaper
Jag ofta höra att bengalen har egenskaper som påminner mycket om hundens och jag är beredd att hålla med. Den följer med dig precis överallt, vare sig du sitter och tittar på
TV, lagar mat eller städar. Det är en nyfiken ras som vill vara delaktig i familjens alla göromål. Dess närvaro är varmt välkomnande och gör dig glad. Det är en uppfinningsrik ras och är kreativ i sina nöjessysslor. De hämtar leksaker åt sina ungar och ser till att ”nu ska vi minsann leka” genom att jama högt och bestämt med leksaken dinglandes i ena mungipan. Bengalen har även en tendens att fiska upp mat med tassen och äta från den.
Det är en lättlärd ras och börjar man redan som kattunge kan man med fördel lära den att gå i sele och till och med apportera. Den första bengalen vi köpte hade blivit lärd att apportera av uppfödaren och hämtade och lämnade leksaker som man kastade till honom.

Text är inskickad av: Vendela Stevens – bengalarium.com

Lämna ett svar