Brittiskt korthår

Det brittiska korthåret, eller britten som den ofta kallas, är den populäraste korthårskattrasen i Sverige. Mycket av populariteten kan den tacka sitt nallebjörnsliknande utseende för. Britten har en ganska knubbig kropp med korta ben. Den utvecklas relativt långsamt då den ofta är tung. Många hanar har två kraftigt definierade kindpåsar, vilket är ett unikt kännetecken för rasen. Det som dock gör att den ofta liknas vid en nallebjörn är brittens korta, plyschliknande päls. I kombination med den knubbiga kroppen förstås. Britten är den största av alla korthårskatter. Den finns i ett stort antal färger och mönster. Det finns enfärgade britter, vitfläckade och mönstrade. De kan också vara tigermönstrade. Ögonen ska enligt rasens standard i de flesta färgvariationerna vara orange eller koppar.

Den blå britten är den mest populära och eftersökta, och har så alltid varit. Britten är som vuxen i regel väldigt stillsam av sig, vilket gör den väldigt passande som inomhuskatt. Den är oftast ganska lågmäld, men det händer ofta att den vill ha små samtal med sin husse eller matte. Britten kan verka lat och passiv, men stimulerar man den bara så blir den social och lekfull av sig. Den sitter ofta och observerar sin ägare och väntar på uppmärksamhet. Ger man den mycket uppmärksamhet blir britten snabbt väldigt tillgiven av sig. Är man ifrån hemmet mycket kan det vara bra att skaffa två katter. Skötseln av denna ras kräver inte mer än sunt förnuft. Ger man den färskt vatten och kvalitetsfoder blir dess livslängd 10 – 15 år. Den kostar ca 3000 – 6000 kr.

1 kommentar

  1. Pia skriver:

    Hej !
    Vi har en brittisk korthår, och han PRATAR med oss. Och han äter allt, och gärna smaka på allt, favoriten är gurkstavar med matte på kvällarna. Han är helt underbar och är 10 år. Han är både ute o innekatt.
    Rekommenderar denna ras med varmt hjärta.

Lämna ett svar