Exotic

Exotic är en kattras, som efter flera decennier av experiment med avel, stambokfördes 1970 i USA. Dess närmsta släkting är perser. Andra arter man använt i framavlandet av Exotic är Amerikanskt korthår, Burma och Russian blue. Till Sverige kom Exotic i mitten av 80-talet och är idag landets nionde mest populära kattras. Man ser ofta Exotic ute på olika kattutställningar där dess teddybjörnsliknande utseende lätt drar till sig uppmärksamhet.

Enligt rasbeskrivningen så ska en det mesta på en Exotic kännetecknas av rundhet. Kroppen är rund och tjock, huvudet ska vara stort och runt, öronen ska vara små och placerade lågt. Ögonen ska sitta brett, men framförallt så är de stora. Exotic är en korthårig katt med kort, tjock päls som är plyschliknande.

Rakar man en Perser till samma pälslängd upptäcker man att öron, benstomme och svans är identisk med Exotics. Pälsen hos en Exotic kräver regelbunden skötsel, dock inte i samma utsträckning som en perserkatts. Den enda egentliga skillnaden mellan Exotic och Perser är just att den förstnämndas päls är tjockare och kortare.

En Exotic lämpar sig bäst inomhus och är väldigt bekväm att ha i sitt hem. En fördel är att den inte kräver så mycket uppmärksamhet även om den gärna följer efter sin ägare från rum till rum. Den är lugn till sin natur och det är inte mycket som klarar av att störa en Exotic. Deras röst hörs sällan men det gillar naturligtvis att leka precis som andra raser. Det är också en ras som är väldigt kelig av sig.

Lämna ett svar