Helig birma

Helig Birma är en mycket populär inne- och sällskapskatt, både tack vare dess yttre och inre
egenskaper. Pälsen är len som silke och ögonen lyser blått. Den har precis som flera andra raser en så kallad himalaya-teckning, som innebär att den förutom ögonfärgen har maskfärg i ansikte och på ben och svans. Dessa tre kroppsdelar är mörkare än resten av kroppen. Vad som är unikt för birman är tassarnas vita sockor. Birman skapades genom avel av siameser och colourpointperser i 1900-talets början. Det finns dock sägner som menar att birman var en tempelkatt i Burma och funnits i flera hundra år.

De flesta av dagens birmor har det gemensamt att de är väldigt kontaktsökande och keliga, egenskaper som de ofta nedärver till sin avkomma. De tycker ofta om att ligga i sin ägares knä och konversera. Det händer inte alltför sällan att birman har känsla för samtalsrytm.
Den börjar i regel med sina ljud efter att man själv har sagt något, en mycket artig katt således.

Birman är i regel en väldigt anpassningsbar katt, men då bör man jobba med den redan som kattunge. Man kan ta med sin birma till andra miljöer och låta den anpassa sig där, så att den inte behöver vara ensam om man som ägare reser bort. Visserligen klarar birman bättre av att vara ensam än siamesen, men den uppskattar verkligen en kattkompis om matte eller husse är borta mycket under dagen.

Lämna ett svar