Norsk skogkatt

År 1938 ställdes Norsk skogkatt ut för första gången någonstans i Oslo. Men det var först 1973 denna norska nationalkatt godkändes efter att man enats om rasens standard. Anledningen till att det skedde så sent var till stor del på grund av andra världskriget. 1976 fanns ett hundratal norska skogkatter registrerade i Norge. Året därefter, 1977, blev rasen godkänd internationellt och den kom till Sverige för första gången.

Den norska skogkattens främsta kännetecken är dess storlek. De är oftast muskulösa och kraftiga i sin kroppsbyggnad. Svansen är yvig och pälsen halvlång. Katten har i århundraden
Utvecklat egenskaper som gör att den kan överleva i den ofta kalla och vilda norska naturen.
Som skydd mot kyla är pälsens underull väldigt tjock och täckhåren hänger över ryggen för extra värme. Tittar man på benen så ser man snabbt att bakbenen är längre än frambenen. Den norska skogkatten rör sig dessutom väldigt smidigt och är en fantastisk klättrare. Egenskaper som också är viktiga i vildmarken.

Men bara för att den norska skogkatten är anpassad efter vildmarkens förhållanden innebär nu inte det att man inte kan ha den som husdjur. Den vill ju förstås vara utomhus mycket, men ger man den leksaker, klösträd och färskt vatten kan den trivas inomhus också. Skogkatten är ofta en väldigt social och intelligent katt och den har lätt för att visa stor tillgivenhet till sin ägare. Det är dessutom en ganska lättskött katt, trots pälsens längd.
I Sverige kostar en Norsk skogkatt mellan 4000-5000 kr.

Lämna ett svar