Siames

Siamesen fanns med på den första kattutställningen som arrangerades i London 1871. Det är således en mycket gammal kattras vi har att göra med. Dess ursprung hittar vi i Siam, vilket är nuvarande Thailand. I Thailand lever siamesen fritt och där anser man att en riktig siames ska ha defekter som skelögdhet och svansknick. Dessa defekter var vanligt förekommande förr i tiden. Siamesen är en av de mest produktiva raserna. Den största kullen sägs uppgå till 13 stycken. Det som mest kommit att känneteckna en Siames är dess blå ögon och sin colorpointteckning, som helt enkelt innebär att området runt nosen, öronen och benen är mörkare än resten av kroppen.

Rasstandarden slår fast att en Siames kropp ska vara smal och muskulös. Benen ska vara höga med något högre bakben. Pälsen ska ligga tätt, glänsa och vara len som silke. Svansen ska vara lång och likna en piska. Siamesen finns i många olika färger. Storleken kan variera men en Siames väger i de flesta fall mellan 2,5 – 5,5 kg.

När det gäller temperamentet så är Siamesen generellt mycket livliga och uppmärksamhetskrävande. Den älskar att leka, är tillgiven av sig och tycker inte om att vara ensam. Därför kan det vara en ide att skaffa två katter, om man som ägare är borta mycket från hemmet. Den för gärna samtal med sin ägare med sin mörka och lite babyliknande röst. Man bör även nämna att Siamesen ibland kallas för ”hundkatten”, detta för att den är intelligent och har lätt för att lära.

Lämna ett svar