Sokoke

Sokokekatterna har sitt ursprung i området kring Arabuko-Sokokeskogen vid Kenyas kust.

Sina vilda Afrikanska rötter till trots binder en sokoke sig mycket starkt till sin människa. Det tar ett tag innan man blir accepterad, men sedan blir man bästa vänner. Sokoken är oberoende och kelig, men aldrig påträngande. Den är stolt, tycker inte om att bli fasthållen men älskar att rida på axeln. Inget är härligare för en Sokoke än en god tupplur på ett varmt och mysigt ställe som under täcket eller i knät.
En sokoke följer gärna med vart man går och pratar i vänlig ton, den är känslig och svänger i takt med husets stämning,. Det är en aktiv katt som kommunicerar på hög nivå genom att använda sin röst och sitt kroppsspråk.Å tskilliga egenskaper är kvar från djungellivet: Mörkare öronspetsar, ögon och morrhår. Kraftiga tänder och klor; Kamouflagefärger, smidiga och atletiska kroppar, ett helt speciellt självförtroende och hög intelligens. Man kan riktigt se hur katterna tänker ut lösningar på små vardagsproblem. Att lära sig att öppna dörrar tar inte lång stund. Det räcker med att sokoken tittar på hur husse eller matte gör, så gör den själv snart likadant.
Sokoken finns i två färgvarianter: Brun African Tabby (SOKn22)- bruna, sand och gyllene färger med gula eller gröna ögon.
Den andra färgen är snö (SOKn33) men är ännu inte godkänd av FIFe. Där står det klassiska bruna sokokemönstret mot ljus creme bakgrund och blå ögon.

I november 1992 såg FIFes domarkommitté på 19 Sokokekatter som representerade 5 generationer. Rasen blev sedan accepterad av FIFe 1993.

Egna ord och tankar om sokoken!!!
Sokoken för mig är de en väldigt social katt som älskar kel när den vill:)Sokoken sköter sig själv, väldigt livlig när den är vaken men sover stora delar av dagen. Den är väldigt nyfiken och är gärna med. Lär sig lätt nya saker.

Källa: Anna Frödin
www.arabukocats.webs.com

Lämna ett svar