Abessinier


Abessinier, ofta kallad för Aby, är en medelstor kattras som passar bra för barnfamiljen. Det är en intelligent och elegant katt som urpsrungligen kommer från Etiopien. Pälsen är tickad och lättskött och rasen kallas ibland för ”mini-puma”.

Om abessinier

Det är en smal och smidig kattras med långa smala ben. Det runda kilformade huvudet och de uttrycksfulla mandelformade ögonen ger katten ett unikt och elegant utseende. Den är agoutitecknad vilket innebär att den har en mörk rand från ögonvrån mot örat. Ovanför ögonen har den mörkare fläckar.

Det är en aktiv katt som gillar att vara utomhus. Den är en bra klättrare som trivs särskilt bra i trädgårdar med träd. Rasen är medelstor och en fullvuxen hona väger cirka 3-4 kilo.

Personlighet & temperament

Abessiniern är en mycket social och nyfiken katt som trivs i mänskligt sällskap. Det är en barnvänlig ras som ofta passar mycket bra i familjer, men det är viktigt att tänka på att varje katt har sin egna unika personlighet. Det kan krävas träning för att få den att passa i barnfamiljen, men rasen har goda förutsättningar. Den trivs ofta bra tillsammans med andra katter och hundar.

Det är en intelligent och aktiv ras som gillar att leka och utforska nya platser. Det är inte det bästa valet för nybörjaren eftersom den är osjälvständig och social vilket kräver engagemang från dig. Smeknamnet "mini-puma" kommer från rasens aktiva livsstil och livlighet. De är mycket intresserade av omgivningen och kommer vilja att du leker med dem.

Päls

Rasen kräver pälsvård en gång i veckan. Pälsen anses lättskött och det räcker att borsta eller kamma den. Rasen har tickad päls vilket betyder att varje hårstrå är flerfärgat. Varje hårstrå är randigt och hårspetsarna är som mörkast. Pälsen är kort och det finns åtta godkända färger för den här kattrasen. Pälsen är mycket fin och mjuk med mycket lite underull. Pälsen runt skuldrorna är lite kortare.

De åtta godkända färgerna är:

 • Viltfärgad (ABY n) som är en rödaktig nyans med mörk rygg
 • Sorrel (ABY o) som är rödaktig
 • Blå (ABY a) som är en gråblå nyans
 • Fawn (ABY p) som är beige
 • Svartsilver (ABY ns)
 • Sorrelsilver (ABY os) som är rödaktig med silversnyans
 • Blåsilver (ABY as)
 • Fawnsilver (ABY ps) som är beige med silvernyans

Hälsa

Tyvärr finns det flera hälsorisker hos kattrasen. Sjukdomar som kan förekomma inkluderar bland annat följande:

 • PRA progressiv retinal atrofi, på svenska kallad progressiv näthinneatrofi som är en ärftlig ögonsjukdom som var vanlig för kattrasen. Sjukdomen leder till att katten blir blind. Den har dock blivit mindre förekommande tack vare framgångsrikt avelsarbete. Det finns DNA-test som kan visa om katten har den aktuella genen.
 • PK-brist Pyruvate Kinase Deficiency som är en ärftlig sjukdom. Sjukdomen har varit ett problem för rasen, men numera utgör den sällan ett problem. PK-brist kan orsaka anemi, det vill säga blodbrist. Vanliga symtom är trötthet och försämrad kondition.
 • Polycystic Kidney Disease (PKD) som är en njurstensjukdom som kan upptäckas vid symtom som viktnedgång, minskad aptit eller onormal törst hos katten.
 • Renal Amyloidis (RA) som är en annan njursjukdom som ökar risken för njursvikt när katten är mellan 1-7 års ålder. Det är en ärftlig sjukdom.
 • Patellar luxation som orsakar rörelsesvårigheter på grund av att knäskålen hoppar ur led.


  Abessinier
  Abessinier är en social och aktiv kattras som passar bra för barnfamiljer. Det är en intelligent katt som gillar att vara utomhus.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel