Bengal


Bengalkatten har sitt ursprung i USA där den avlades fram som en hybrid mellan asiatisk leopardkatt och en vanlig amerikansk tamkatt. Syftet var att ta fram en ras som liknade en vildkatt men med en tamkatts temperament. Rasen kom till Sverige i mitten av 1990-talet och svensk uppfödning av rasen växer stadigt.

Om rasen

Bengal är en stor ras där både hanar och honor väger över 5 kg vid vuxen ålder. Den har ett atletiskt utseende som påminner om dess vilda släkting. Svansen är lång och kraftig, den har stora tassar och ett stort trekantigt huvud med tjock nacke. Det är en mycket aktiv och atletisk katt som älskar att klättra, hoppa, springa och jaga. För att katten ska må bra behöver den utrymme för fri lek och motion. Denna alerta och nyfikna katt vill därför gärna vara ute ibland.

Temperament

Trots det vilda utseendet har den samma vänliga och tillgivna temperament som vilken annan tamkatt som helst. Det är en social katt som har ett stort behov av uppmärksamhet. Katten fäster sig vid sina mänskliga familjemedlemmar och är en lojal vän. Dock är den inte en självklart barnvänlig ras men det är inte omöjligt att träna upp en bengalkatt till att leva med barn.

Bengalkatten "pratar" gärna och kan stundtals vara mycket högljudd. Den har ett brett register av läten där det karakteristiska kvittret eller kuttrandet ingår. I främmande situationer är det vanligt att den låter mer gällt än när den känner sig trygg.

Hälsa

Bengal är en hälsosam ras som inte har några specifika ärftliga sjukdomar registrerade. Den genomsnittliga livslängden för bengaler är mellan 9 - 13 år. Dock kan rasen ha en något högre risk att drabbas av hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati, vilket betyder att hjärtmuskeln blir tjockare än normalt. En del individer har också visat sig vara mer mottagliga för felin infektiös peritonit (FIP).

Päls och pälsvård

Bengalen är korthårig och fäller relativt lite. Till färgen är den oftast brun med antingen ett prickigt (Spotted) eller marmorerat (Marble) mönster där ränder också kan förekomma. Det finns även många olika varianter av nyanser och mönster inom dessa huvudgrupper. Den glittrande effekt som denna ras har är unik som endast ett fåtal tamkatter har. Beroende på ljuset syns effekten mer eller mindre. Alla individer har inte glitter men det är en vanlig egenskap.

Ungarnas färg och mönster förändras allteftersom de utvecklas. De har till en början klara färger som vid 5-6 veckors ålder till viss del tappar sin klarhet. Då blir de även något rufsiga, även kallat fuzzy. Kattungepälsen börjar ersättas av vuxenpälsen vid 5 - 8 månaders ålder. Då får de en större kontrast mellan bakgrundsfärg och mönsterfärg. Generellt får de en mörkare ton och en del färger upplevs också som varmare. På grund av dessa förändringar av färg och mönster är det svårt att veta hur en unge kommer se ut som vuxen.

Det krävs inte mycket för att sköta om kattens päls som är lättskött och inte tovas sig. Katten är dessutom duktigt på att sköta detta själv. Däremot tycker den vanligtvis om att bli kammad eller borstad eftersom den får då uppmärksamhet.

Bengalkatten
Bengalkatten - en hybrid mellan vildkatt och tamkatt

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel