Brittiskt långhår - en barnvänlig charmör


Med sin behagliga rondör, vackra ögon och ljuvliga päls är det inte särskilt svårt att falla pladask för rasen brittiskt långhår. Tålamod och ett stillsamt temperament gör dessutom den här kissekatten till en riktigt barnvänlig familjemedlem.

Att ha en katt med lång päls och behaglig rondör är fantastiskt mysigt. Det är inte bara härligt att borra ner näsan i en väldoftande, mjuk kattmage – livet med allt mys du får med en brittisk långhår innebär dessutom hälsobonusar som exempelvis lägre blodtryck och högre nivåer av det välgörande hormonet oxytocin.
Här nedan kikar vi närmre på vad som kännetecknar de knubbiga, brittiska charmörerna.

Rasens historia

Våra brittiska vänner härstammar precis som namnet antyder från det brittiska korthåret. I praktiken är det endast den längre pälsen som skiljer de två raserna åt. (Här finns för övrigt även historiska kopplingar till persern). Man har funnit noteringar om avel så långt tillbaka som 1870-talet, vilket kanske inte är så särskilt konstigt då de brittiska långhåren kommit att bli en mycket älskad och uppskattad kattras!

Personlighet och beteende

Hur är det då att bo med en långhårig britt? Charmigt och kärleksfullt, så skulle vi kanske kunna summera det, de här katterna karaktäriseras nämligen av ett jämnt och stabilt temperament. De trivs ypperligt med att kela och få uppmärksamhet, vilket gör rasen väl lämpad för ett liv som innekatt. Deras lugna sinnelag gör dem även till en barnvänlig ras – utrustade med intuitiv förståelse för barnslig iver att få gosa med allt det silkesmjuka.

Pälsvård

Längre hår kräver tålamod av dig som ägare. För att ta hand om din britt bör du genast från början vänja katten vid att bli kammad och borstad. Borsta katten ungefär en gång i veckan för att undvika de värsta tovorna och knutarna. Precis som vi människor är katter unika individer. En del katter finner sig snällt i pälsvården, andra avskyr den eller misstolkar borsten för en leksak. Gör gärna pälsvården till en mysig stund för er två och ta små steg framåt i det tempo som katten tillåter och trivs med.

Sist men inte minst: bortsett från att ta dig en funderare på om en viss kattras är en match för dig bör du tänka över ansvaret som det innebär att ha ett djur. Innan du köper en katt behöver du till exempel ha tänkt igenom vem som ska ta hand om er nya familjemedlem under semestrar eller jobbresor. Du behöver räkna på hur du ska ha råd. Din älskling kräver mat, dryck, kattsand, veterinärkontroller och så klart bör du också försäkra katten från dag ett.

Kom ihåg att en katt kan bli upp till 20 år. Ett livslångt åtagande som tyvärr inte lämpar sig för alla. Är du beredd att ta ansvaret kan du dock se fram emot många fantastiska dagar med din nya familjemedlem!

British longhair
Med sin behagliga rondör, vackra ögon och ljuvliga päls är det inte särskilt svårt att falla pladask för rasen brittiskt långhår. Tålamod och ett stillsamt temperament gör dessutom den här kissekatten till en riktigt barnvänlig familjemedlem.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel