Brittisk korthår


Brittisk korthår (britt) är en av de äldsta och mest populära kattraserna i Storbritannien. Även om rasen inte godkändes förrän 1980 har den funnits långt innan dess.

Rasen kan lätt förväxlas med chatreux efter att raserna blandats allt mer efter världskrigen och därför blev mer lika varandra. Trots det finns det betydande skillnader raserna emellan. Som en följd av blandning med perser har brittisk korthår en kort och kraftig kroppsbyggnad medan chatreux är smal och mer liknar en vanlig huskatt.

Mer om rasen

Brittisk korthår är en nallebjörnsliknande katt: Den har stort, runt huvud, stora ögon och kraftig kropp, även öronen har en rundad form. Ursprungligen var rasen ämnad för att hålla hushållet fritt från gnagare och rasen har därför starka käkar och välutvecklad nos. Benen är kraftiga och svansen är kort och tjock. I sin helhet ger britten intryck av att vara en stabil katt. Rasen tillhör en av de större katterna och växer långsamt. Oftast sägs den vara fullvuxen först vid 3 års ålder och då kan en hona väga upp till 5 kg och hanar upp till 7 kg. Rasen är relativt tystlåten och är generellt ingen akrobatisk katt. Däremot är det viktigt att den får tillräckligt med motion för att den ska må bra.

Temperament

Den här rasen har ett lugnt och jämt temperament. Den brukar anses passa som innekatt men den behöver då varierade aktiviteter för att inte bli uttråkad. Det är en lekfull katt som älskar att leka med människor som den tycker om. Dock behöver den inte ha uppmärksamhet hela tiden vilket kan vara en fördel om man är själv att ta hand om katten. När den känner sig leksugen kommer den leta upp en lekkamrat och visa vad den vill leka med samtidigt som den även är bra på att underhålla sig själv.

Som sällskapskatt är britten i regel mycket lojal och hängiven till alla sina familjemedlemmar. Den är generellt sett barnvänlig och kan leva med andra husdjur. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla katter är olika och så även lämpligheten som familjekatt i barnfamiljer.

Hälsa och skötsel

Brittisk korthår har en lång livslängd och det är inte ovanligt att den blir upp emot 15 år om den sköts på rätt sätt och håller sig frisk. Rasen är inte mer benägen till att drabbas av sjukdom än andra katter.

Som namnet antyder är rasen korthårig med tät och lättskött päls. Längd och tjocklek kan variera beroende på årstid där vinterpälsen är längre och tjockare än under sommaren. Under de perioder då årstiderna skiftar kan det behövas lite extra pälsvård med mer regelbunden borstning. Annars räcker det med att borsta katten ca en gång per vecka.

Det finns över 300 olika färgvariationer för rasen där de mest omtyckta är de klassiska tabby-varianterna. Hos enfärgade katter är grå-blå, svart och ljusbeige vanligt. Det finns även svart-vita, röda, cremefärgade och trefärgade katter. Några av alla färgvariationer är colorpoint - endast ansikte, öron, ben och svans är färgade i grundfärgerna, samt tortie - en trefärgad även kallad sköldpaddsfärgad brittisk korthår som främst förekommer hos honkatter.

Brittisk korthår
Brittisk korthår är en nallebjörnsliknande katt. Den har stort, runt huvud, stora ögon och kraftig kropp.Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel