Burma


Burma är en raskatt med ursprung i Asien. Rasen fördes in till USA under trettiotalet och efter några år blev rasen godkänd där. Ytterligare ett decennium senare kom Burman till Europa och rasens popularitet ökade snabbt.

Rasen Burma

Den amerikanska rasen räknas som en egen kattras med bara fyra godkända färger. I övrigt kan en Burma komma i många olika färger och nyanser, av vilka svart faktiskt är den ursprungliga. En fullvuxen hankatt kan väga runt 5 kilo, medan en fullvuxen honkatt oftast väger ett par kilo mindre, även om också honorna kan väga upp emot 5 kilo tack vare rasens kraftiga benstomme. Den generella livslängden ligger någonstans mellan 9 och 13 år.

Utseende

Burman har ett par särskilda kännetecken som gör den unik i sitt slag. Det första är i formen av en gen som gör att färgpigmentet förändras med åren. Färgen har gått från att ursprungligen vara svart till att nu vara brun (färgen avtar och ljusnar dock med åren). Det andra är ögonfärgen, som kan skifta i allt från intensivt blå till guldgula eller gnistrande vacker bärnstensfärg.

En kattunge kan ha något mörkare nyanser i ansiktet samt på benen, tassarna och svansen men dessa försvinner vanligtvis i takt med att katten växer. En fullvuxen Burma är både kraftfull och muskulös och kan upplevas som rejält tung att bära omkring på. Den fäller inte nämnvärt då pälsen är av tättliggande, kort och slät karaktär.

Temperament

Burman är en nyfiken, livlig och glad kattras som tycker mycket om att umgås och leka. I det avseendet får den anses vara både barnvänlig och välvilligt inställd till andra katter, i synnerhet andra Burmor som den gärna leker tillsamman med.

Energin används gärna till att klättra, hoppa och leka, vilket är något som bör uppmuntras och möjliggöras ofta och mycket.

Omvårdnad

Då päls är kort och av nästintill silkig karaktär fäller den här kattrasen förhållandevis lite. Det innebär att behovet av pälsvård minskar i jämförelse med exempelvis en Maine Coon eller Norsk skogkatt.

Det är fortfarande en god idé att borsta pälsen med jämna mellanrum, inte minst för att bibehålla den fina glansen, men också för att få en fin stund tillsammans med sin katt. Gärna i kombination med lite klapp och kli på magen - något som nästan alla katter, och inte minst den här rasen, uppskattar väldigt mycket.

Något som också är bra att känna till är att det förekommer en ärftlig typ av sjukdom hos den här rasen. Sjukdomen, som heter Gangliosidos (förkortas oftast som GM2), kan vara allvarlig om den uppkommer i tidig ålder eftersom den attackerar nervsystemet. Symtom att hålla utkik efter är rörelsesvårigheter, svaghet och skakningar.

Aktivitet

Det här är en mycket aktiv och social kattras som också beskrivs som energisk, snäll och familjär. Då den gillar att hoppa och klättra är ett klösträd att rekommendera inomhus, i övrigt är det bra om den kan få tillgång till en trädgård eller en träddunge där den kan få härja fritt åtminstone någon gång per dag.

Energin avtar ganska naturligt med åren, och en fullvuxna katt upplevs ofta som både stillsam och förnöjsam. Favoritplatsen blir gärna ett stort fönster med vidsträckt utsikt, där katten kan ligga och spana på sin omgivning och samtidigt ha koll på sina nära och kära.

Burma
Burman är en nyfiken, livlig och glad kattras som tycker mycket om att umgås och leka.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel