Cornish Rex


Du känner igen en Cornish Rex på dess lockar och krulliga morrhår. Det är en livlig katt som vill ha mängder med bus och kärlek. Förväxlas ofta med Devon Rex.

Bakgrund

Den första Cornish rexen föddes 1950 på en gård i Cornwall, England och fick namnet Kallibunker. Han var den enda katten i kullen som föddes med en väldigt fin och lockig päls som orsakades av en genetisk mutation. Ägaren insåg att hon hade en potentiell ny ras på gång och avlade sedan Kallibunker med dennes mamma för att producera ytterligare två lockiga kattungar. Rasen Cornish rex var nu etablerad. Inga genetiska sjukdomar finns registrerade för rasen.

Utseende

Det är en slank, atletisk och liten till medelstor kattras. De har långa, smala ben och en slank kropp som formar en lätt båge. Även svansen är lång och väldigt flexibel, med andra ord kan du förvänta dig en glad liten krok på svansen när din katt är nöjd. Huvudet är kilformat med en markerad haka och stora öron som sitter mitt på huvudet. Cornish rex förväxlas ofta med Devon rex. 

Päls, pälsvård och allergi

Pälsen är väldigt fin, kort och lockig. Det är inte ovanligt att den lägger sig i rader över ryggen och den är väldigt tunn och inte heltäckande. Detta gör att katten inte lämpar sig som utomhuskatt. Den vill ha det varmt och torrt eftersom den inte här den skyddande tjocka pälsen. Den kryper därför gärna upp och lägger sig i ett varmt knä, vid ett element eller ett tangentbord. Den kan ha alla möjliga färger och mönster.

Pälsen behöver inte speciellt mycket vård. Cornix rex fäller inte speciellt mycket och det finns större risk att pälsen tar skada om den borstas för ofta. Rasen anses relativt snäll mot allergiker men den är inte helt hypo-allergisk och en allergiker rekommenderas att testa att umgås med en katt innan katten adopteras.

Temperament och barnvänlighet

Detta är inte en kattras som vill bli lämnad ifred flera timmar i sträck. Det är snarare tvärtom. De är väldigt sällskapliga och vill gärna vara med på ägarnas aktiviteter. De brukar inte heller ha något emot att gå i koppel. De är intelligenta och de tycker om att lära sig trix och bli utmanade med intelligensleksaker och "gömma-godis"-lekar. Energi har de i överflöd och de leker gärna apport flera timmar i sträck och de kan vara lite "kattungeaktiga" till sin natur hela livet.

Ger du din katt den tid och kärlek den behöver kommer den vara dig trogen hela sitt liv. De brukar knyta starka band till sina ägare och kan vara lite mer tillbakadragna när det kommer främmande. När det kommer till barn så kan katten behöva tid att vänja sig vid dem. Det bästa är om den som kattunge har växt upp tillsammans med barn och har vant sig vid att kanske bli aningens omilt behandlad och bli nerbäddad i dockvagnen. En vuxen katt som inte är van vid barn kan ha problem att vänja sig vid en barnfamilj. En katt som är van vid barn dock kommer uppskatta buset och farten som en barnfamilj kan erbjuda.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel