Devon rex


Devon Rex är en kattras som genom sitt unika utseende skiljer sig mycket från mängden. Rasen är känd för att vara mycket energisk och älskar att leka, hoppa och klättra, vilket gör den till en rolig och glad familjemedlem för både barn och vuxna.

Devon rex - en energisk katt med ovanligt utseende

Historien bakom Devon rex går tillbaka inte allt för långt i tiden. Det hela började på kattutställningarna i England, där rasen Cornish rex hade gjort succé. Rasen visades upp mycket i tidningarna och det gjorde att en kvinna vid namn Beryl Cox, boendes i Devon, fick upp ögonen för dem. Hon hade nämligen också en huskatt som hade den lockiga och mycket annorlunda pälsen. Efter några försök att avla cornish rex med devon rex insåg man snabbt att det inte var samma ras, utan två helt olika och rasen växte sedan långsamt fram.

Rasen är medelstor i storlek och har ett huvud och bröstkorg som är bred. Det är vanligt att hanar har kraftigare benstomme än honorna, som vanligtvis är byggda mer finlemmat. Det ovanliga utseendet gör att de urskiljer sig markant. Huvudet har formen av en trekant och både ögon och öron är mycket stora. Genom ögonens låga och breda placering liknar de lite av en alf.

Temperament

Letar du efter en aktiv, glad och energisk katt är denna ras verkligen att rekommendera. Här kommer du att få en liten clown som gör allt i sin makt för att roa dig och resten av familjemedlemmarna. Det är inte ovanligt med ett flertal hyss och konster, men också många uppvisningar och inbjudan till lek. I utbudet mot detta önskar rasen tillgivenhet och hängivenhet i form av klappar, kel och uppmärksamhet. Att rasen går hand i hand med barn är således rätt självklart, eftersom lekarna kan pågå i många timmar om katten får bestämma.

Pälsvård hos rasen

Denna kattras har en päls som är mycket annorlunda från andra kattraser. Istället för raka strån som löper nedåt är stråna istället lockiga. Det är inte heller ovanligt att rasen saknar päls på vissa delar av kroppen, t.ex. där de ofta brukar slicka sig. Stråna är mycket ömtåliga och därför kräver rasen ingen speciell borstning eller vård. Att borsta katten kan istället leda till att stråna faller av helt och hållet. Även morrhåren hos rasen är mycket känsliga och att ett flertal är avbrutna är ingenting som är konstigt.

Är Devon rex barnvänlig?

Den här rasen kan absolut klassas som en mycket barnvänlig katt på grund av dess lekfullhet och energi. Precis som med alla djur är det dock viktigt att en vuxen alltid är närvarande om katten vistas kring mindre barn, som har en tendens att vara mer oförsiktiga med djur. Det glada och ständigt nyfikna sinnet gör att katten gärna är med när familjen hittar på nya upptåg. Det kan handla om allt från att få följa med ut på picknicken i sele till att stå och inspektera vad du pysslar med i köket. Med denna kattras blir vardagen aldrig långtråkig.

Devon rex
Devon Rex är en kattras som genom sitt unika utseende skiljer sig mycket från mängden.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel