Exotic


Exotic är en kattras som på senare tid vuxit allt mer i popularitet. Rasen liknar på många sätt persern, men har en mycket kortare päls.

Exotic - En vänlig och trevlig katt

Det finns många anledningar till varför Exotic har blivit så uppskattad hos både barnfamiljer, singlar och par. Katten har ett mycket trevligt och jämnt temperament och är i största allmänhet mycket vänlig. Jämför man med persern är rasen dock mer livlig och gillar att vara med på skoj och lekar. Rasen kallades från början för exotiskt korthår och användes då främst till utställningar. Än idag är det en mycket populär utställningskatt, men minst lika vanlig som sällskapsdjur.

Exotic kan snabbt kännas igen på deras lite lustiga utseende. Kroppen är kort, kompakt och kraftig och benen är korta och grova. Tassarna har en rund och mjuk form, vilket även gäller för svansen. Den korta och breda nosen kombinerat med ögonen placerade brett isär ger katten dess karaktäristiska drag. Under 1960-talet påbörjades ett avelsprogram med syfte att skapa perserliknande katter med kortare strån. Kombinationen som ledde fram till exotic var perser och american shorthair, men även burma förekom.

Temperament

Denna härliga kattras har uppvisat många mycket fina och trevliga egenskaper när det kommer till humör och temperament. Som tidigare nämnt är katten mycket glad och trevlig, vilket gör att den går ihop bra med människor och andra djur. Rasen är lekfull och med ett balanserat och stabilt sinne, något som bidrar till att den är nyfiken, kärvänlig och mycket modig. Att sitta i fönstret och spana efter fåglar är minst lika roligt som att leka med leksaker eller ligga i soffan och bli klappad.

Pälsvård

Pälsen hos denna kattras består av mycket korta och mycket täta strån. Stråna står rakt ut från kroppen och ger intryck av ett mjukt och lent gosedjur. Till skillnad från persern behöver den inte alls lika omfattande borstning och underhåll, men det är ändå viktigt att se över katten med jämna mellanrum. Det är t.ex. viktigt att du ger katten regelbundna bad och att du ser till att borsta katten. Även om stråna är korta finns det risk för att det bildas tovor, något som kan vara obehagligt och störande. Under fällningsperioden är det extra viktigt att sköta pälsunderhållet.

Är kattrasen barnvänlig?

Det är inte ovanligt att man bestämmer sig för en katt när det är dags att köpa ett husdjur till familjen. Katter är mycket trevliga och självgående varelser som har en stark egen vilja. Eftersom denna ras är både trevlig, glad och aktiv är det en mycket bra vän till barn, men precis som alltid gäller det att alla leker på samma villkor. Det innebär att barn bör få en förståelse för när det är dags att leka och när det är dags att lämna katten ifred.

Exotics trevliga och jämna humör gör även att rasen går bra ihop med de andra flesta djur i samma storlek. Dess nyfikenhet gör att den även är kärvänlig och intresserad av nya människor som kan komma på besök.

Exotic
Exotic är en mycket trevlig kattras som är känd för sitt jämna humör.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel