De bästa hårfönarna för katt 2024


Håll din katts päls vacker och torr med hjälp av en effektiv och användarvänlig hårfön. Här presenterar vi de fem bästa modellerna som låter dig föna din misse. Du får också en bra köpguide för att hjälpa dig hitta den kattfön som kommer passa dig allra bäst.

Vad är en kattfön?

När en våt katt ska torkas är det viktigt att du som ska föna den kan torka både över- och underpälsen lätt och smidigt. Katter är inte alltid samarbetsvilliga och därför har olika modeller designats specifikt för dem för att klara torkningen så skonsamt som möjligt för alla involverade parter. Det finns framförallt tre olika sorters kattfönar som alla har sina unika egenskaper.

Vanlig fön

Liknar en hårfön för människor men klarar kattpälsar bättre. Använder du hårfön på dig själv kan du använda den enkelt på en gång. Brukar dock väsnas mer än andra modeller och är tyngre att hålla i.

Blaster/Dammsugarmodell

Ser ut som en liten dammsugare som du antingen ställer på bordet, golvet eller i en särskild ställning. Du håller i munstycket som är lätt och flexibelt, och motorn låter och vibrerar mindre. Den här modellen föredras nästan alltid av professionella katt-frisörer men tar upp mer plats.

Fönborste

Här får du två i ett med en liten borste som samtidigt blåser luft. Låg ljudnivå gör upplevelsen bättre och har du en katt som älskar att bli borstad är det ett bra alternativ. Dock inte lika kraftig som andra designer och tar därmed längre tid att torka pälsen. Passar bättre för katter med medellång päls än mycket lång och kraftig.

Därför bör du investera i en bra kattfön

Det finns flera skäl till att investera i en hårfön till din katt. Har du en utekatt kan du behöva torka den när den kommer hem från sina äventyr och har du en långhårig pälsbebis kommer du behöva bada den då och då. Utställningskatter behöver särskilt mycket pälsvård och det finns ofta krav på att pälsen ska se ut på ett visst sätt, till exempel inte bli krullig runt ljumskarna av att självtorka. Att ha en egen kattfön innebär att du sparar på tid och pengar då du slipper regelbundna turer till katt-salongen.

Vilka egenskaper är viktigast för hårfönar till katt?

Alla fem modeller som blivit bäst i test är mycket kvalitativa men de har lite olika inställningar och egenskaper som du kanske värderar olika högt. Framförallt beror det på din katts pälstyp och personlighet, till exempel

  • Korthåriga katter - behöver bara en snabb genomgång för att bli torra, kan även handdukstorkas
  • Medellång päls - kräver lite mer tid och även borstning
  • Lång päls - behöver en kraftfull motor och en lättmanövrerad modell som låter dig komma åt överallt
  • Nervösa katter - välj en modell med ljuddämpning och låg vibration

Kattfönar med olika inställningar

Eftersom de flesta katter har både en över- och underpäls behöver du kunna torka den överallt. Den kraftigare underpälsen kräver lite mer styrka och därför bör du som har en långhårig katt som exempelvis en Ragdoll, Perser eller Norsk skogskatt föredra en kattfön med flera inställningar.

Skydd mot överhettning

Det är extremt viktigt att kattfönen inte blir för varm medan du håller på. Genom att välja en fön med överhettningsskydd och kylknapp kan du hålla värmen nere. Testa regelbundet på dig själv för att försäkra dig om att det inte blir för hett.

Manövrera enkelt med långa sladdar

Tänk på att du ska kunna komma åt ordentligt och därför bör fönen ha en lång sladd. Bäst åtkomst får du med dammsugarmodeller då de även har en lång slang som kan sträckas ut vid behov.

De mest tystgående kattfönarna

Om du har en katt som är lättskrämd är det ljudnivån som kan göra den stora skillnaden. Det finns kattfönar med särskilda filter som fungerar ljudisolerande och vibrationsdämpande som gör upplevelsen mycket bättre för din hariga katt.

Tips för att lyckas med kattfönen

För dig som aldrig använt en fön på din katt förut är det viktigt att ta det lugnt i början så att ni båda vänjer er vid proceduren. Låt din katt först få nosa på apparaten när den är av och sedan när den är på. Gör torkandet till en trevlig stund genom att ge gos och goda mutor och utöka tiden successivt. Många katter älskar att bli fönade då de förknippar torkandet med sköna stunder med sina tjänare, men det kräver tid och tålamod.

Är det säkert att föna en katt?

Ja, så länge du följer instruktionerna och är noga med att fönen inte blir för varm. Testa de olika inställningarna på dig själv för att få en god idé om hur de känns.

Vad kostar en kattfön?

De flesta modeller börjar runt 500 kr och uppåt. De dyrare modellerna har ofta fler inställningar, bättre värmeskydd och smidigare ergonomi.

Kan jag använda min vanliga hårfön till katten?

Även om teknologin i princip är densamma är kattfönar särskilt anpassade till både kattens päls och psykologi. Människofönar väsnas i regel mer och är svårare att manövrera för en katt som står på ett bord. Däremot kan du använda kattfönen på dig själv.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel