Helig birma


Den Heliga birman är en mycket vacker och lång katt som med sin storlek inger en hel del respekt. Rasen är dessutom territoriell, men detta utan att upplevas som aggressiv.

Historien bakom den hela katten

Denna kattras går mycket långt tillbaka i tiden och historier menar att den tidigare tempelkatten har gudomliga egenskaper, därav kattens namn. Sägen säger att när en tempelkatt dör, följer en präst eller prästinna själv med in i paradiset. Under 1960-talet hade kattrasen vuxit enormt i popularitet och importerades då till Storbritannien. Ett flertal av de kattungar som kom från aveln skickades vidare till andra delar av världen. Det var dock inte förrän åt 1966-1967 som katten godkändes som ras. Tack vare det fantastiskt fina och unika utseendet kan rasen snabbt fånga uppmärksamheten från både människor och andra djur.

Som tidigare nämnt kan rasen bli ganska så stor. Hanarna är större än honorna och vikten varierar från 5 kilo och uppåt, även för honorna. Rasen har en mycket kraftig benstomme som i vissa fall kan få dem att se knubbiga ut. Här kännetecknas de även av den ovanliga färgteckning som de har. Katten är himalayafärgad, med vita tassar och ögon som är himmelsblå.

Rasens temperament

Det är inte alla kattraser som är lika framåt och sociala. Tittar man på birman är det här en ras som ofta drar sig undan och gärna är sluten. Det gör den dock inte osocial eller tråkig. Det är helt enkelt så att helig birma föredrar att fästa sig vid endast en person istället för flera. Det är heller inte ovanligt att de kan uppvisa avundsjuka om ägaren ger ett annat djur uppmärksamhet eller om de inte har fått klappar och gos på tillräckligt länge.

Pälsvård

Det är lätt att tro att birman kräver mycket skötsel och omvårdnad när det kommer till päls, men så är inte fallet. Pälsen hos rasen är mjuk, silkeslen och medellång, men den är ändå mycket lättskött. Som ägare kommer du sällan att få problem med några tovor och det räcker oftast bra med att borsta katten en gång i veckan. Då rasen är känd för att fälla rätt ordentligt kan mer frekvent borstning behövas för att hålla möbler fria från hår och för att undvika allt för många pälsbollar hos katten. Eftersom katten har en mycket mjuk päls som inte tovar sig speciellt lätt räcker det vanligtvis bra med mjukare borstning i samband med mys och tillgivenhet.

Är kattrasen barnvänlig?

Birmans karaktärsdrag gör att den inte alltid går hand i hand med nya människor. Den är inte aggressiv eller elak, men reserverad. Det kan göra att ett barns framfart inte alltid uppskattas. Om barnet och katten får vänja sig långsamt med varandra brukar katten dock kunna fästa sig lika mycket till barnet som resterande familjemedlemmar. Här är det viktigt att introducera barnet och katten för varandra, förutsatt att de inte har vuxit upp tillsammans. Birmas nyfikenhet och stora hjärta gör att den passar bra ihop med barnfamiljer, men kom ihåg att båda ska spela på samma regler.

Helig birma
Den Heliga birman är en mycket vacker och lång katt som med sin storlek inger en hel del respekt. Rasen är dessutom territoriell, men detta utan att upplevas som aggressiv.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel