Den bästa GPS:en för katt


Håll koll på var din katt befinner sig genom att sätta en riktigt bra GPS sändare i halsbandet. Vi har gjort test på flera modeller och kommit fram till de fem GPS som är bäst i test för 2024.


Vad är en GPS tracker?

GPS står för Global Positioning System och består av en liten mottagare som kommunicerar med ett satellitsystem och visar var i världen den befinner sig. Teknologin har funnits i 50 år med det är framförallt under de senaste två årtiondena som den kommit in i människors vardagsliv i form av navigeringssystem för bilar, mobiltelefonspositionering och spårning av människor och djur.

Därför behöver du en GPS för din katt

Katter är små äventyrare som älskar att ge sig ut på långa promenader. De smyger, markerar sina revir, jagar, spionerar på grannarna, leker och går på toaletten. Världen är stor och spännande men också ganska farlig. Det är inte ovanligt för katter att ge sig iväg i flera dagar men också att hamna i knipa, exempelvis genom att bli inlåsta i främmande garage och hus eller att stöta på vilddjur och trafik. Men en tracker har du full koll på var din katt befinner sig och vid behov kan du gå och hämta in den. Den gör livet tryggare för din katt och du kan känna dig lugn när den beger sig iväg. Dessutom är det kul att se vad det lilla livet egentligen har för sig där ute!

Välj en modell med de bästa egenskaperna

När du ska välja en tracker för din katt finns det ett flertal egenskaper som kan vara extra attraktiva för just dig och din katt. Alla fem modeller som vi korat till de bästa är av mycket god kvalitet, gör vad de lovar och har bra mottagning men de har alla sina unika egenskaper. Välj den du tycker passar bäst för dina behov, din budget och din katt men var inte orolig för att välja fel då de alla är högkvalitativa.

Skaffa rätt storlek för din katt

Om du har en liten katt är storleken en av de viktigaste kriterierna för ditt val bland våra fem toppmodeller. Har du däremot en ståtlig Maine Coon spelar det mindre roll om apparaten väger 30 eller 50 gram. Mottagaren sätts enkelt på halsbandet och katten vänjer sig snabbt vid den så länge den inte är för stor.

Lär dig kattens vanor

Katter är vanedjur och har ofta ett ganska inrutat liv även när det gäller utomhusäventyren. Allteftersom du använder apparaten bygger du upp en databank där kattens rutiner blir allt tydligare. Det är extremt värdefullt om sändaren slutar fungera eller halsbandet går av, då det ger dig ett hum om var din katt troligast befinner sig.

Slitstarka material och batterier

Batteritiden kan variera från modell till modell och det är viktigt att du håller mottagaren laddad. Appen brukar varna när det är dags att fylla på batterierna, vilket är mycket enkelt. Beroende på var du bor kan det också vara klokt att skaffa ett GPS halsband som klarar damm, väder och vind extra mycket. Katter brukar inte ta simturer men däremot är det bra om apparaten klarar fukt och regn.

Den bästa appen

När du skaffar ett spårningssystem för din katt består det av en mottagare och en app som du laddar ner på mobilen. Appen ska vara enkel att använda och ha de funktioner som du tycker är extra intressanta. Några exempel på vad en bra app kan erbjuda är

  • Världsprecision - du kan se var katten befinner sig var ni än befinner er. Du ser vad den gör även om du är utomlands, och skulle den hoppa på ett skepp eller en lastbil kan du ända spåra den.
  • Hastighetsvarning - om kattens hastighet plötsligt accelererar beror det förmodligen på att den hamnat i en bil och du blir genast varnad.
  • Geo fencing - du kan märka ut tillåtna och förbjudna zoner på kartan och bli varnad om katten kommit för nära ställen den inte bör vistas på.
  • Radiokommunikation - du och katten kan höra varandra. Det finns katter som faktiskt kommer hem om de hör vissa ljud, särskilt konservburkar som öppnas eller rasslande torrfoderpaket.

Vad kostar en tracker?

Det finns två kostnader att ta med i beräkningen: själva apparaten och abonnemanget. Du kan satsa på en modell som har en engångskostnad eller välja ett abonnemang med särskilda funktioner som du känner är viktiga.

Behöver jag en mottagare till min innekatt?

Om du har en katt som gör regelbundna smitningsförsök kan en tracker vara ovärderlig för dig. Särskilt unga katter är extra äventyrslystna och tar till många metoder för att få komma ut.

Finns det spårning för kattens mikrochips?

Nej, inte för närvarande. Medan det finns apparater som till exempel kattluckor och matskålar som fungerar med katters mikrochips går det ännu inte att spåra dem med en tracker.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel