Köpa eller göra eget kattfoder?


Är du trött på lukten av färdig kattmat? Att göra egen kattmat är ett bra och kärleksfullt sätt att ge katten en näringsrik kost med högt proteininnehåll, vilket kommer göra den friskare, starkare och ge den ett längre liv.

Hemmagjord kattmat - snabbt, nyttigt och billigt

Är du trött på lukten av färdig kattmat? Att göra egen kattmat är ett bra och kärleksfullt sätt att ge katten en näringsrik kost med högt proteininnehåll, vilket kommer göra den friskare, starkare och ge den ett längre liv. Mycket av torrfodret man hittar i matbutiker och djuraffärer innehåller nästan uteslutande spannmål, vilket inte ingår i kattens naturliga föda då katter är 100% köttätare. Precis som när du köper mat åt dig själv så är det viktigt att titta på vad kattfodret innehåller och läs på lite om företaget som tillverkar fodret. Det finns många sidor på internet som redan sammaställt sådan information. Läs gärna denna sammanställning av olika tillverkare av foder här.  

Om du vill ge din katt bättre mat, kan du testa dessa tre recept. Alla katter är olika så anpassa recepten efter vad just din katt gillar bäst.
Ibland så diskuteras det om att avidin i ägg blockerar upptaget av biotin, vilket bland annat kan leda till håravfall och hudproblem. Vi människor måste äta 20 råa ägg om dagen för att drabbas av det, så ett ägg ibland anses inte farligt för katter, speciellt inte med tanke på att de är köttätare i grunden som är gjorda för att äta rå föda.

OBS: Tänk på att inte salta maten, det kan katten få allvarliga hälsoproblem av. Tillsätt endast (lite) kattgräs eller låt maten vara naturlig.


Glatt överraskad katt
Glatt överraskad katt

Recept 1

Ägg i alla dess former

Ingredienser:

  • Ägg
  • Eventuellt kattgräs.


Gör så här:

1. Testa att ge din katt ett rått ägg och se hur den reagerar.
2. Om katten inte vill äta råa ägg - testa med hårdkokt. Låt ägget svalna. Dela det sedan på mitten och ge till din katt.
3. Gör omelett om katten inte äter varken råa eller hårdkokta ägg och/eller använd omelett som variation.
Ge 2-3 ägg (beroende på storleken) om dagen som huvudföda eller vid enstaka tillfällen som komplement till huvudfödan.
Recept 2

Blötmat

Ingredienser:

  • 250 gram blandfärs eller fryst rå fisk (beroende på vad din katt gillar bäst)
  • 2 råa ägg
  • Eventuellt kattgräs.


Gör så här:

Tips: Ta reda på om din katt föredrar fisk eller kött innan du börjar.

1. Blanda färsen eller den råa fisken ordentligt med eller utan lite kattgräs.
2. Tillsätt de två råa äggen och rör om tills allt blir en jämn röra.
3. Servera en liten del av blandningen till katten.
4. Titta på utgångsdatumet på färsen för att ta reda på hur länge blandningen står sig i kylen. Om fisk ingick i blandningen - dela upp den i separata små portioner och frys in det som inte används under dagen. Ta sedan bara ut den mängd från frysen som används under en dag och låt tina långsamt.
5. Servera, men anpassa mängden mat efter vad katten äter upp så att maten inte blir dålig om den står framme.


Recept 3

Färsk kyckling

Ingredienser:

  • 250 gram färsk kycklingGör så här:

1. Skär upp kycklingen i små tärningar.
2. Servera cirka 70 gram kyckling till katten och ställ in resten i kylen eller frysen.

Katt som äter
Katt som äter - Bon Appétit


Läs mer

Om du även har hund så kan vi rekommendera vår artikel om hur man gör egen hundmat på vår systersajt Hundar.se! Redaktionen
Katter.se