Ge din katt det bästa klösträdet


Katter är extremt äventyrliga och lekfulla och älskar att klättra, klösa, speja och springa omkring. Med ett klösträd eller en lekställning får den utlopp för sin energi och upptäckarlust. Här presenterar vi de fem bästa katträden och ger dig råd om hur du väljer rätt modell.

Ett kattkrypin
Klösmöbel utformad som ett kattkrypin

Vad är en klösmöbel?

Eftersom katter är rovdjur är de utrustade med sylvassa klor som både låter dem fånga sitt byte och klättra upp i träd. För att hålla klorna så skarpa som möjligt vässar de dem dagligen. Ute i naturen sker det oftast på trädstammar och gamla stubbar, men i hemmet blir det istället mattor och möbler som får stå för underhållet. En klösmöbel är en fantastisk lösning som är försedd med material som ger bra motstånd, exempelvis rep eller kartong, där katten kan gå loss för kung och fosterland.

Satsa stort med det bästa katträdet

Medan klösmöbler kan vara ganska små och placeras på många ställen i ditt hem är ett katträd en större anordning som kissen kan klättra upp i. Tanken bakom dessa anordningar är densamma som lekställningar för barn och ger timmar av skoj och motion. Här finns ofta klösmöjligheter i form av pelare hårt virade med rep, men också olika andra anordningar som exempelvis

  • Plattformar - katter älskar att ligga högt och spionera på hushållets medlemmar
  • Korgar - sköna att sova i och ger katten en underbar trygghetskänsla
  • Hängmattor - också mysiga att ligga på
  • Grottor och tunnlar - spännande att utforska och gömma sig i
  • Hängande leksaker - vad är roligare än att slå på bollar och tofsar?

Hur du väljer de bästa klösträden och lekställningarna

Katter som inte får tillräckligt med stimulans blir ofta aggressiva och överenergiska, vilket resulterar i att de gärna går bärsärkagång i hemmet och river ner allt de hittar. Med en bra lekställning kan de få utlopp för sin energi och dina möbler och ägodelar skonas från en för tidig död. De fem katträden som blivit bäst i test är alla gjorda av bra material och är snyggt och praktiskt designade. Det är dock viktigt att du får rätt modell, och här kommer några tips på hur du bör tänka inför ditt inköp.

Rätt storlek på klösmöbeln

Storleken på modellen du vill skaffa beror på hur mycket plats du har, hur många katter som ska leka med den och hur stora de är. Det ska finnas svängrum runt möbeln och inga ömtåliga föremål som tavlor på väggen eller vaser på hyllor i dess närhet. Har du trångt hemma kan du skaffa en långsmal modell som har ordentligt med höjd och som du säkrar i taket, medan flera, stora katter behöver bredd och stabilitet.

Välj klätterställning efter kattens ålder

Små illbattingar älskar intensiva jaktlekar och tycker därför att det är extra roligt med många gömmor och nivåer. Även om de själva är lätta är det extra viktigt med ett stabilt träd som klarar av allt spring och klättrande. Äldre katter brukar vara mer förtjusta i att sitta och döma omvärlden från hög höjd eller att sova djupt i sköna korgar. Här är höjden mindre viktig medan komforten bör prioriteras.

Katträd för flera katter

Om du har fler än en katt är det först och främst viktigt att ställningen är stabil och klarar deras tyngd. Större modeller brukar ha en liten metallplatta på baksidan som låter dig skruva fast ställningen i väggen för extra stadga. Det är också smart att skaffa en modell med flera korgar så att varje katt får sin egen sovplats, annars blir det lätt käbbel.

Skaffa ett klösträd med snygg färg och design

Det är inte bara dina katter som ska få glädje av sin lekställning, även du ska leva med den. Välj en färg och design som du tycker är trevlig och som passar in i din bostad. Många modeller kommer i flera kulörer eller mönster att välja bland. Om dina katters päls matchar ställningen ser den dessutom renare ut längre; en svarthårig katt gör en vit ställning grå mycket snabbt medan vita katter på en svart klösmöbel får den att snabbt se ut som att den har mjäll.

Vad kostar klösträd och lekställningar?

Medan en enkel klösplatta kan kosta så lite som runt

hundralappen kostar katträd lite mer. De flesta modeller brukar starta runt tusenlappen och uppåt, beroende på storlek och design.

Katt som klättrar
Lekställning för katter

Kan jag montera katträdet själv?

Absolut. Det medföljer bra instruktioner och beroende på hur stort trädet ska bli tar det mellan 1-3 timmar att bli klar. Tänk på att dina katter kommer att vara intresserade av vad du gör så se till att mindre delar som skruvar och hängleksaker inte försvinner på grund av små tjuvar medan du monterar ställningen.

Tycker alla katter om katträd?

Ja, men inte alltid med en gång. I början är ofta kartongen det kom i roligare än trädet men det brukar inte dröja länge förrän det börjar nosas in. Få inte panik om din katt inte börjar leka med det med en gång; det kan ta flera veckor innan den upptäcker hur kul det är.

Klösträd för katter
Krypin, klösträd och utkik på samma gång!Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel