Maine Coon


Maine Coon är en populär kattras, med yvig päls och stora mjuka tassar. Detta är en raskatt som sägs ha amerikanskt ursprung. Den är både familjär och självständig, vilket gör att den ofta beskrivs som hundlik till sättet.

Rasen Maine Coon

Det här är en stor kattras med kraftig benstomme och stora muskler. Rasen är både vacker och snäll, men också mycket nyfiken på saker, djur och människor som finns runtomkring. Egenskaper som gör den till en familjevänlig kattras.

Utseende

En Maine Coon utvecklas långsamt och blir sällan fullvuxen före fem års ålder. En honkatt kan väga runt 4–6 kilo som vuxen, medan en hankatt kan sticka iväg upp emot 8 kilo.

Sina främsta kännetecken har rasen i den gosiga pälsen, den yviga svansen och den muskulösa kroppen. De medelstora ögonen, den fyrkantiga ansiktsformen och de högt placerade öronen gör att den ibland förväxlas med norsk skogskatt. Dock är kroppen både längre och mer muskulös och tassarna om möjligt ännu större.

Tassarna kan också vara prydda med pälstofsar som i sammanhanget kallas för "snöskor". Pälsen är halvlång och tovar sig sällan, även om öronen (som kan ha tofsar) oftast är täckta av tjock hårbeklädnad.

Temperament

Rasen beskrivs som en snäll och och nyfiken kattras som är tillgiven sin familj, samtidigt som den klarar sig fint på egen hand. Många katter kommer också bra överens med andra husdjur, något som den här rasen är känd för att göra.

Tack vare sin utpräglade tillgivenhet blir den här kattrasen ofta jämförd med en hund, vilket också kan bero på att den gärna följer och övervakar sin ägare och övriga familjemedlemmar. För att pocka på uppmärksamheten ger den ifrån sig ett kvitterliknande ljud snarare än ett traditionellt jamande.

Omvårdnad

Då det här är en rad med extremt mycket päls krävs det regelbunden pälsvård. Rekommendationen är att borsta sin katt ett par gången i veckan, dels för att stimulera blodcirkulationen, dels för att hålla pälsen frisk och glansig. Dock fäller de konstant och mycket, vilket gör att man får förbereda sig på att dammsuga något oftare än vanligt om man vill ha den här typen av katt.

Aktivitet

Alla katter behöver lek, motion och stimulans, så även Maine Coon. Därför rekommenderas att hela familjen engagerar sig i att leka och spendera tid med sin katt så ofta det bara går.

Alla former av motion är bra för att katter ska må bra såväl fysiskt som mentalt. Har man en innekatt är det må hända än viktigare att hålla igång kattens sinnen genom lek och bus. Det är något som både barn och vuxna kan göra då Maine Coon är en mycket snäll, och därmed barnvänlig, kattras.

Exempel på roliga kattleksaker kan vara enkla pappersbitar som man knölar ihop till en boll, hårt hopvirade garnnystan och leksaksmöss med doft av kattmynta. Även kattvippor och klösträd rekommenderas, inte minst det sistnämnda som är att betrakta som en kombination av leksak, klovässare och klätterträd. Det är därmed ett tillbehör som är värt att investera i.

Maine Coon
Maine Coon - Det här är en stor kattras med kraftig benstomme och stora muskler.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel