Neva Masquerade - en energisk sällskapskatt


Detta är en av de nyaste kattraserna som finns i Sverige då den först år 2009 godkändes och accepterades som en egen ras av Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK.

Sibirisk katt har funnits längre i Sverige där man kan se den första registreringen år 1998. De bägge rasernas ursprung härstammar från Ryssland varifrån de sedan successivt togs till Sibirien och sedan vidare ut i Europa. På 1990-talet hade rasen spridit sig till USA och börjat födas upp allt mer systematiskt. Neva Masquerade är nära besläktad med Sibirisk katt och det är färgerna som utgör den tydliga skillnaden. Många anser fortfarande att de båda raserna tillhör en och samma ras.

Egenskaper och temperament

Man brukar säga att Neva är en högintelligent katt som behåller sin lekfullhet så gott som livet ut. Detta kan man ta tillvara på och utmana katterna med aktivitetsspel eller genom att träna olika trick. Trots sin höga energinivå är de i regel väldigt sällskapssjuka och följer gärna efter sin ägare i hemmet. De kommunicerar ofta och högljutt med olika läten och tycker om att kela. Dessa egenskaper gör att den är mycket barnvänlig och uppskattad som sällskapskatt.

För att få utlopp för all sin energi trivs Neva Masquerade med att vistas utomhus i naturen. Där kan den utmana sina jaktfärdigheter och leva ut sina naturliga instinkter.

Päls och utseende

Då Neva Masquerade under lång tid bara levde i Ryssland och Sibirien var det endast de individer med kraftig pälssättning som överlevde den stränga kylan. Detta gynnade rasens utseende som vi känner till den idag. Pälssättningen är fortsatt kraftig och mycket tät, den har starkt smuts- och vattenavvisande egenskaper och kan kännas sträv när man smeker den. Denna typ av päls tovar sig ytterst sällan vilket gör att Neva Masquerade kräver minimalt med pälsvård.

Pälsen ska ha en ljusare färg över kroppen medan ansiktet och extremiteter har en tydligt mörkare nyans, detta utgör maskningen som rasen har fått sitt namn ifrån. Ögonen är även tydligt blå, vilket är särskilt utmärkande.

Hälsa

Detta är en storväxt kattras där hanarna kan uppmäta en vikt på upp till 8 kg och honorna en vikt på upp till 5,5 kg. Det dröjer flera år innan en storvuxen katt räknas som färdigvuxen men när den väl har vuxit klart har den fått ett muskulöst utseende.

Neva har inga kända sjukdomar som är bundna direkt till rasen, däremot kan de drabbas av hjärtsjukdomen HCM vilken förekommer hos samtliga kattraser. Denna sjukdom debuterar när katten är mellan 2-4 år gammal och kan i olyckliga fall ha en dödlig utgång. En seriös uppfödare testar föräldradjuren för denna sjukdom innan de ingår i avel.

Denna ras är även mycket lämpad för allergiker eller de som har en överkänslighet för pälsdjur. Neva utsöndrar nämligen mycket lite av det vanliga allergenet Fel d-1 som de flesta pälsdjursallergiker reagerar på. Därför är rasen mycket uppskattad hos familjer som annars inte hade haft möjlighet att ha katt.

Neva Masquerade
Neva Masquerade är nära besläktad med Sibirisk katt och det är färgerna som utgör den tydliga skillnaden. Många anser fortfarande att de båda raserna tillhör en och samma ras.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel