Orientalisk korthår


Orientalisk korthår - eleganta & tillgivna kissar som uppmärksamhet och gos, men kan även vara för sig själva utan att vända upp och ner på hemmet.

Rasen

En katt av den här rasen är lång och åt det smalare hållet. Den har en lång hals, långa ben och en lång svans. Även huvudet och öronen är långa och rektangulära. Hanarna väger upp till fem kilo och honorna väger oftast runt tre kilo. Katterna har i regel blåa eller gröna ögon, men ögonen kan även ha olika färger. Som en del andra raser är även Orientalisk korthår mörkare i ansiktet, om öronen samt på tassarna och benen.

Rasen Orientalisk korthår kommer från en annan välkänd ras, nämligen Siamesen. Det som skiljer raserna idag är främst pälsens färg. Den orientaliska katten kan även ha lång päls och då faller den inom rasen Orientalisk långhår.

Temperament

Om du någonsin har stött på en katt av den här rasen har du kanske märkt att den är väldigt intelligent. Den räknas bland de mest intelligenta raserna och kanske är det därför den är så balanserad. Katten kan gå i koppel utan att protestera, men samtidigt har den sina egna krav. Framförallt behöver den kärlek från dig som "förälder". Den sover gärna med dig i sängen eller gosar i soffan. Katten är också lekfull och älskar hopp och lek, bland annat från höga höjder. Därför är ett klösträd och katträd rekommenderade när du skaffar en katt av den här rasen. Även andra leksaker kan vara bra att ha för att stimulera katten just för att den är så intelligent.

Päls och pälsvård

Rasen har en kort, rak päls i flera olika färger. Katten kan vara gulbrun, vit, chokladbrun, röd, blå, beige, eller grå. Den kan också vara enfärgad, prickig, tvåfärgad, trefärgad eller likna en leopard i mönstret. Pälsen fäller precis som hos nästan alla katter, men med måtta. I vissa fall kan katten fälla ganska mycket päls, men oftast är det inte så farligt. Det är främst Orientalisk långhår och andra långhåriga katter som fäller mycket. Du tar bäst hand om den glansiga pälsen genom att borsta katten regelbundet. För den här rasen är borstning detsamma som kärlek och mys, så det är inte några problem.

Barnvänlighet

Eftersom katter av den här rasen är mycket intelligenta kan de vara en bra kompis till barnen. Den tycker om att leka både med leksaker och med barn. Om katten är ny i familjen bör en vuxen gradvis presentera den och barnen för varandra. Det gäller framförallt om man har små barn. Man bör också vara införstådd med att även katten har sin egen vilja, så det rekommenderas att man lyssnar om katten säger ifrån vid för mycket lek eller kel. Det gäller att gå långsamt fram, precis som med andra intelligenta katter. 

Rasen Orientalisk
Rasen Orientalisk korthår kommer från en annan välkänd ras, nämligen Siamesen. Det som skiljer raserna idag är främst pälsens färg.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel