Ragdoll


Ragdoll blivit en av de populäraste kattraserna i Sverige sedan introduktionen i början av 1990-talet. En mycket social och gosig katt som påminner mycket om en hund.

Rasspecifika egenskaper

Gångstilen är speciell hos rasen. Den följer inte det kattlika graciösa rörelsemönstret som de flesta andra katter, utan har en vaggande passgång med brett mellan bakbenen. Därför kan den upplevas som lite klumpig ibland. Ragdollkatten klättrar sällan, så för att ta sig upp till högre utsiktsplatser behövs oftast avsatser som den kan hoppa mellan.

Hur den lägger sig ner är också speciellt för rasen. Först lägger den ner skuldran och därefter följer resten av kroppen med. När den sover är det vanligt att den ligger på rygg med tassarna i luften och alla ben brett isär.

Utvecklingen från kattunge till fullvuxen katt tar mellan 3-4 år hos rasen innan den anses ha uppnått full mognad. Ungkatter har ofta en fettdepå på magen, en så kallad gördel. I samband med att katten blir könsmogen brukar den dock försvinna. Ragdollen växer ryckigt och kan i perioder se oproportionerlig ut.

Generellt sett är det en hälsosam kattras med få sjukdomar. Det är dock inte ovanligt med känslig mage.

En perfekt familjekatt

Det är en barnvänlig kattras med lugnt och tålmodigt temperament. Rasen lämpar sig bra som familjekatt och kan även trivas tillsammans med andra husdjur såsom hundar. Överlag kan katten stå ut relativt länge innan den säger ifrån vid hårdhänt behandling. Dock känner den fortfarande obehag och smärta så vuxna bör ha uppsikt över lek mellan småbarn och katten.

Ragdollen är en mycket social kattras som gärna vill vara med där saker händer. Inte helt ovanligt är att den också vill hjälpa till oavsett om behovet finns. Det är en nyfiken katt som tycker om att utforska. Rasen lämpar sig väl som innekatt men tycker också om att vara ute i trädgården om den får. Motion i onödan är inget som typiskt sett är av intresse, det är en förhållandevis lat katt. Med det sagt uppskattar den lek och bus lika mycket som vilken annan katt.

Päls och pälsvård

Ragdollen hör till långhåriga katter men har en förhållandevis lättskött päls. Pälsen är mjuk som silke. Den har kort päls i ansiktet och tassar. Pälsen runt ansiktet och halsen växer som en krage. Individer som är maskade föds helt vita och den slutliga maskningen är inte färdig förrän vid 3 års ålder. Det finns tre olika mönster i tio godkända färger – colourprint, mitted och bicolour.

En rekommendation är att försöka borsta pälsen minst en gång per vecka och samtidigt passa på att känna efter så allt känns som det ska. En del individer älskar att bli borstade, andra tycker inte om det alls. Tovor kan klippas bort om de inte går att kamma ut. Gällande bad så räcker det oftast med någon gång per år för en innekatt.

Ragdoll katt
Det som främst kännetecknar rasen, vilket även har gett den dess namn, är förmågan att slappna av i alla muskler när den blir upplyft. Det gör att den blir helt lealös och nästan flyter ut i händerna på en, som en trasdocka. Ett avgörande karaktärsdrag för rasen är även de blå ögonen.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel