Russian Blue


En Russian Blue är en otroligt snäll, elegant och vacker kattras. Allt från svans till hals och ben är smalt och det enda som är kraftfullt är den tjocka och korta pälsen.

Russian Blue - En glad och vacker katt

Russian Blue, även kallad "ryssen", är en katt som trivs mycket bra inomhus och det gör den exemplarisk som innekatt. Dess nyfikenhet gör dock att den gärna följer med ut på promenader i koppel eller spenderar tid på balkongen om möjligheten finns. Allt ska gärna undersökas så noga som möjligt och att öppna både lådor och dörrar är sällan något problem. Jämför man med många andra kattraser så har den ryska katten kvar ett flertal av de naturliga instinkterna från förr. Det kan innebära att de uppfattas som blyga om de befinner sig i nya situationer eller runt nya människor.

Temperament

Russian Blue är en mycket smart katt och den har lätt för att lista ut det ena knåpet efter det andra. Som ägare till en "ryss" kan det vara svårt att på något sätt lyckas lura sin katt, eftersom den antagligen ligger ett steg före hela tiden. Temperamentet hos rasen är dock mycket lugnt och sansat. Katten älskar att få spendera tid med sin ägare i soffan, titta på tv eller vara med dig när du sitter vid datorn. Att ligga på eller alldeles bredvid sin ägare är också en utmärkande egenskap. Blygheten hos vissa katter gör dock att den kan vara försiktig av sig. Katten föredrar att ta det säkra framför det osäkra och gör sällan några spontana handlingar.

Vilken pälsvård kräver rasen?

Det finns få saker i världen som är lika silkeslena som pälsen hos en "ryss". Rasen har en mycket kort och tjock päls som får dem att likna nallebjörnar. Rasen kännetecknas av att stråna har en blågråaktig nyans som skiftar i silver när ljuset hamnar på. Istället för att bara bestå av ett lager har katten dubbla lager, något som i sin tur bidrar till den otroligt lena och mjuka texturen. Rasen är känd för att inte fälla speciellt mycket och därför räcker det gott och väl med att borsta den ca en gång i veckan.

Russian Blue och barnvänlighet

Det är långt ifrån ovanligt att barn trivs väldigt bra ihop tillsammans med Russian Blue. En av anledningarna till detta kan vara för att rasen är mycket lekfull och gillar skoj och bus. Att få springa iväg fort som vinden, jaga leksaker som har kastats iväg eller försöka fånga laserprickar är det bästa som finns. Det är heller inte helt ovanligt att de leker apport. Man skulle kunna tro att denna lekfullhet endast gäller yngre katter, men så är inte fallet. "Ryssar" i alla åldrar älskar att få härja runt så ofta de bara kan. En enkel liten pappersbit kan underhålla katten i timmar. Att få vistas tillsammans med barn som gärna är på lekhumör är således en av de bästa saker som finns.

Katten Russian Blue
Med en snäll och elegant "ryss" i ditt hem behöver du aldrig oroa dig för att ha tråkigt.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel