Siames


Siamesen är en otroligt vacker katt som kräver stor hängivenhet av sin ägare. Det sociala behovet är högt och den föredrar för det mesta att vara nära.

Siamesen - En vacker katt med stor tillgivenhet

En siames är mycket enkel att känna igen. Huvudet har en trekantig form och är längre än hos många andra katter. Även öronen är långa och placeringen ger huvudet den triangelliknande formen. Hela kattens kroppsbyggnad är slank och smal. Benen och svansen är långa och ögonen har en klarblå färg. Det är kanske inte så konstigt att rasen anses vara en av de vackraste i världen.

Temperament hos rasen

Förutom att katten är mycket vacker att titta på, så är den också otroligt intelligent och smart. Rasen är lättlärd och kan med fördel tränas att gå i koppel eller göra olika trick. Det är dock inte ovanligt att djur som anses mer intelligenta än andra också har en mycket stor egen vilja, något som syns mycket tydligt hos rasen.

Trots en stark personlighet är katten mycket tillgiven och det innebär att man som ägare bör vara hängiven och engagerad i sin katt. Katten behöver mycket umgänge, mys och möjligheter att leka tillsammans med ägaren.

Pälsvård

Även på pälsen kan siamesen kännas igen mycket snabbt. Pälsen är mjuk och kort och kommer i färger som sälgrå, röd, creme, fawn, kanelbrun eller chokladbrun. Rasen har också en maskning, vilket betyder att stråna är mörkare kring ansikte, tassar, ögon, ben och svans. På grund av det mycket korta och släta håret är pälsvårdsbehoven låga. För de mycket ljusa katterna kan det dock uppstå missfärgningar som behöver avlägsnas för att pälsen ska hållas ren och fin. Detta sker enklast genom att bada katten. Dock är ett bad något som sällan är nödvändigt och det brukar räcka gott och väl med att kamma katten med jämna mellanrum.

Rasen tillsammans med barn - funkar det?

Siameskattens utseende kan skapa missförstånd i huruvida de är barnvänliga eller inte, men sanningen är att siameser lämpar sig lika bra kring barn som runt vuxna. Rasen är mycket social och älskar att leka, vilket gör dem mycket kompatibla med barn i de allra flesta åldrar. De kan hitta på bus i många timmar och vill gärna använda sig av olika typer av leksaker. Genom en daglig stimulans av lek och omvårdnad mår kattrasen som bäst. Att bli borstad kopplar siamesen ihop med tillgivenhet, så varför inte se till att kombinera mys med pälsvårdsbehov på en och samma gång?

Då rasen är känd för att älska höga höjder och långa hopp bör katten få tillgång till höga klösträd och platser. Då rasen anses mer exklusiv än många andra är det vanligt att man har den som en innekatt, men detta är inget måste. Alla djur mår bra av frisk luft och rasen lämpar sig lika bra som innekatt som utekatt.

Siames på bordet
En snäll siameskatt som gör sällskap på altanbordet.

Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel