Sibirisk katt


Sibirisk katt, eller Sibirier som den också kallas, är en raskatt som troligtvis härstammar från Ryssland. Dess exakta ursprung är dock oklart.

Rasen är att likna vid Maine Coon och Norsk skogskatt som också är två stora/halvstora kattraser. Sibirier klassas som semilånghåriga katter (lat. semi = halv), vilket innebär att de har kortare päls på sommaren än på vintern.

Rasen

En fullvuxen hankatt kan väga upp emot 9 kilo, medan en fullvuxen honkatt väger ungefär hälften så mycket. Likt många storvuxna kattraser går utvecklingen relativt långsamt, vilket innebär att en Sibirier är fullvuxen först vid 3-4 års ålder.

Det finns uppfödare som hävdar att den här kattrasen är så kallat hypoallergenic, vilket vill säga att det är en mindre allergiframkallande ras. Påståendet grundar sig med all sannolikhet i att den här kattrasen producerar färre Fel-d1 än många andra kattrasen.

Om påståendet stämmer ska den producera en mindre mängd av det särskilda protein (Fel-d1) som orsakar allergiska reaktioner. Dock finns det inga vetenskapliga bevis för att detta stämmer, så rekommendationen är att prova sig fram vid misstanke om allergi.

Utseende

Sibirier har en välutvecklad svans och krage, rikligt med öronbehåring och hårtofsar mellan tårna. Pälsen består av ett långt, vattenavstötande täckhår med tät underpäls. Pälsen är längst runt halsen samt på bringa, svans och lår.

Andra typiska kännetecken är den rundade pannan, de stora ögonen och breda öronen. Ögonfärgen matchar pälsens färg som kan vara guldfärgad, gul, vit eller tvåfärgad.

Temperament

Den här kattrasen beskrivs som sällskaplig och social. Det är också en barnvänlig ras som gärna leker och "pratar". Sibirier mår nämligen som bäst när de är aktiva och sociala.

Det är också en både intelligent och nyfiken ras som gillar att hänga med i vad som sker runtomkring, men också att lära sig nya saker. En sibirier kan fungera väl både som inne- och utekatt.

Omvårdnad

Sibiriska katter har en tät och vattenavvisande päls som syftar till att skydda mot regn och kyla. Trots att pälsen är så tät så tovar den överraskande lite, men den behöver ändå en viss mängd pälsvård för att må bra och hålla sig fin.

Rekommendationen är att borsta igenom pälsen en eller ett par gånger i veckan vilket främst bör ske i förebyggande syfte, men också för att reda ut tovor som eventuellt har uppstått redan.

Aktivitet

Sibiriska katter beskrivs ofta som nyfikeäna, aktiva, energiska och pratglada. Många vittnar också om att det är lite som att skaffa en hund när man skaffar en sån här ras. De kan till exempel tycka om att leka apport som går ut på att springa och hämta leksaker och annat som matte eller husse kastar. Gärna om och om igen, precis som en hund.

Chansen att få en "pratglad" och social katt är också stor om man väljer att skaffa en sibirier. Det är nämligen typiska egenskaper för den här kattrasen som även behöver aktiveras regelbundet. Gärna genom hopp, lek och klättrande såväl inomhus som utomhus.

För den som tänker ha en sibirier som innekatt krävs lite extra engagemang och tanke på aktivering och stimulans. Rekommendationen är att köpa ett antal kattleksaker och ett klösträd till sin katt.

Sibirisk katt
En lekfull och pratglad sibirisk katt som lurar i gräset.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel