Allt du behöver veta om kattrasen Sphynx


Sphynx är en unik kattras med ett slående utseende som för tankarna till antiken Egypten, känd för sin hårlöshet, stora ögon och fladdermusliknande öron.

Av alla kattraser är Sphynxkatten en av de mest anmärkningsvärda på grund av att den är hårlös och har behov av uppmärksamhet. Det antika namnet Sphynx passar väl in på rasen med tanke på deras höga markerade kindben och vidsträckta ögon. Denna unika kattras är trots sitt majestätiska utseende vänlig och tar inte sig själv på stort allvar. Med sin charmiga personlighet är det lätt att börja tycka om Sphynxkatten och hur lättsamma de är med andra andra husdjur. De längtar efter mänsklig uppmärksamhet och kommer att lojalt följa dig runt i ditt hem som en valp. Om du funderar på att skaffa en Sphynxkatten kommer du att ha nytta av veta mer om följande:

  • Rasen.
  • Temperament.
  • Päls och pälsvård.
  • Barnvänlighet.

Läs vidare för att se närmare på dessa faktorer!

4 saker du måste veta

1. Rasen - Sphynxkatten är en färgglad ras med färger som varierar från katt till katt. Du kan hitta denna ras i svart, vitt, brunt och till och med flerfärgade mönster. Till sin storlek är detta en medelstor katt med en muskulös och slank kropp. Denna kattras är speciell för sitt majestätiska och unika utseende som för tankarna till antikens Egypten, där också namnet fått sin inspiration ifrån. Framförallt är det följande egenskaper i utseendet som gör rasen unik:

  • Framträdande kindben.
  • Hårlös päls.
  • Skrynklig hud.
  • Stora ögon.
  • Triangulära huvud.

Utöver dessa unika egenskaper har Sphynxkatten stora triangelformade öron som liknar öronen på en fladdermus.

2. Temperament - Sphynxkatten är energisk, intelligent och njuter av all uppmärksamhet den kan få. Vidare är det här en lojal och nyfiken ras som kommer att följa dig runt i ditt hem och vara i närheten i vad du än gör. Inte sällan kommer denna ras att sitta på axeln eller sitta i knäet. Dock beror det inte bara på nyfikenhet och uppmärksamhet, utan även av att rasen är vänlig och kärleksfull av sig.

3. Päls och pälsvård - På grund av att den är hårlös så har Sphynxkatter en tjockare och svettigare hud. Detta gör att denna ras behövas badas eller duschas varje vecka för att bibehålla en ren hud. Se till att använda varmt vatten och medicinskt schampo för husdjur utan parfym.

4. Barnvänlighet - Sphynx är en aktiv och social kattras som är idealisk för barnfamiljer. Den är lämplig för barnfamiljer eftersom rasen inte är känd för att vara aggressiv. Tvärtom, är det här en lugn och vänskaplig ras som fungerar bra ihop med andra katter och hundar. Det enda Sphynxkatter kräver är sin ägares uppmärksamhet.. Den är snabblärd och njuter av all uppmärksamhet de kan få från barn som behandlar den med artighet och respekt. Vidare har de en gosig och mjuk personlighet på grund av att de litar på människor, något som gör rasen extra lämplig för barnfamiljer.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel